Hvorfor man ikke skal stjele tekst, bilder og logo

Dere som kjenner meg, vet at jeg eier noen nettsider, og som jeg har lagt store deler av mitt voksne liv i. Flere kvelder i uka de siste årene, har jeg på fritiden laget ting som skal fungere på nett. Og en dag, i denne uka, får jeg beskjed om at en fyr har rappa logoer, tekst og bilder. Da blir jeg forbanna. Og gikk til motangrep. Lavt nivå? Det blir verre.

Det første jeg gjør, er å sjekke om det faktisk stemmer.

Det gjør det jo; logoen er rappet fra min egen side Kredittkort.

Her er hans kopi:

nettsidekopi

Og her er min original:

Skjermbilde 2013-06-07 kl. 12.46.34

Dernest er teksten stjålet fra Sammenligne kredittkort, sammen med bilder av kredittkort og hele tabellen med oversikten. Se screenshot nederst i artikkelen for tekstsammenligning, og tabell.

Det jeg så finner ut, er at vedkommende faktisk ikke har tatt seg bryet med å laste ned mine bilder, men linket til dem direkte, såkalt hotlinking.

Det gir meg en fantastisk måte å ta igjen på, på en særdeles lite voksen måte – men like fullt fortjent. Mannen har skamløst rappa fra meg.

Så det jeg gjør, er å lage en liten regel i .htaccess-fila, som sier at dersom du bruker mine bilder, på et annet domene enn kredittkortinformasjon.no, så vil du få et annet bilde.

Jeg tok det første og beste forslaget på Google Images etter et søkeord jeg nå har glemt (eller fortrengt), og serverte det i stedet.

Her er slik hans nettside ble seende ut, så kan du jo dømme selv om resten er stjålet. For meg er det ikke tvil (og det at han har brukt mine bilder direkte, feier all tvil til side):

nettsidekopi

Trykk på bildet for større, og usladdet versjon, slik det var originalt.

Her er koden jeg har brukt, puttes i .htaccess-fila;

RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$

RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?kredittkortinformasjon.no [NC]

RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ http://studmuffinblog.com/wp-content/uploads/2010/01/its-gonna-hurt-trailer-big-black-cock-1.jpg [NC,R,L]

Saken er nå ute av verden for min del, allerede samme kveld ble nettsiden endret, etter at jeg tok kontakt, og truet med faktura for brudd på opphavsrettigheter.

Jeg fikk blant annet følgende mail tilbake fra han:

Hahahah good shit with this pictures 🙂

Moralen er ganske klar: Ikke stjel innhold på nett, for plutselig sitter det en hevnlysten nerd i andre enden.

8 tanker om “Hvorfor man ikke skal stjele tekst, bilder og logo

  1. Bjørnar

   Haha, det var også en tanke som slo meg når jeg gjorde det, men av skadefryd-adrenalin tenkte jeg at målet helliger middelet.

   Nå skal det sies, at jeg heller ikke har lagt opp rettighetsbeskyttet materiale, jeg har bare fjernet mine bilder, og så får det være mannen i andre enden sin Go’mor’n om han lar det ligge. Jeg har ikke hatt noe på mine sider som er beskyttet, samt at bildet under her er et screensshot, og er i denne sammenhengen en faksimile med redaksjonelt tilsnitt. Så jeg tror jeg er all good her.

   Svar
    1. Bjørnar

     Oppdaterte svaret mitt over her, for å få på plass at jeg ikke har lasta opp noe som helst materiale til min server, men muligens kan ha lagt til rette for at opphavsbeskyttet materiale kom på hans side.

     Svar
 1. Atle

  Dette synes jeg var en meget bra og morsom reaksjon på noe helt totalt uakseptabelt. Du skulle dratt det hele så langt at du hadde meldt fra til affiliateselskapene om det hele, slik at han kanskje kunne mistet sitt samarbeide med dem i samme slengen.

  På mange måter synes jeg du har vært for snill i denne «saken», og en faktura for godtgjørelse av all den tiden han har misbrukt ditt innhold på denne måten burde vært på sin plass også. Om dette er noe som har pågått over lengre tid kan det jo forsåvidt også ha gjort skader på dine egne nettsider (i forhold til SEO) som du ikke vet om selv.

  Jeg vet ikke helt hvordan mulighetene er for dette, men at det finnes et eller annet alternativ for det tror jeg nok absolutt. Her ser jeg for meg at du istedenfor å endre bildet som hotlinkes, kan du istedenfor kjøre et script mot alle som laster bildet. For eksempel trenger ikke bilde.jpg inneholder et bilde, men da kanskje et script som redirecter alle som laster bildet fra alt annet enn ditt domene bli redirectet til ditt nettsted. Det er nok ikke umulig at en løsning av dette slaget kanskje ville vært mer innbringende over lengre tid, og om en ser på det slik at det faktisk er vedkommende selv som har lagt inn koden som redirecter all hans trafikk til deg, så har du heller ikke gjort noe galt.

  Men. Som sagt. Morsomt det du gjorde her. 🙂

  Svar
  1. Bjørnar

   Jeg kunne ha dratt det «hur langt som helst». Jeg kunne også funnet IP’en til han som stjal, og servert han originale bilder, slik at det muligens ville tatt lengre tid før han oppdaget det. Men det får da være grenser. Jeg er jo i første rekke ute etter å beskytte mitt eget materiale, enn å lage kvalme for andre – i alle fall ikke mer enn nødvendig 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *